Skip to content
man verwijdert de oude raamfolie voor autoruiten met de hand

Hur man tar bort solfilm eller folie från bilfönstren


Bortagning för hand av gammal solfilm på en bil

Fördelarna med tonade bilrutor är många, allt från att skydda dig från solens starka strålar till att ge ditt fordon ett snyggare utseende. Men som alla bra saker, varar film inte för evigt och kommer så småningom att behöva tas bort. Solfilm till bil kan vara svårt att få bort och om du inte vet hur du gör det på rätt sätt, kommer du att sluta med en stor klibbig röra.  I den här artikeln går vi igenom hur du kan ta bort solskyddsfilm från bilrutorna utan att skada dem. 

De vanligaste metoderna att ta bort solfilm eller fönsterfolie är värme/ångningsmetoden och skrapmetoden. Vilken metod som är bäst lämpad beror på filmens skick. 

Skrapningsmetoden är bäst för äldre, mer nedbrutna filmer. Den innebär att man använder en hårtork eller en värmepistol för att värma upp filmen så att den blir smidigare och lättare att ta bort. 

Värme/ångningsmetoden är bäst för nyare, mindre nedbrutna filmer. Det innebär att man använder ett rakblad eller en spackelkniv för att skrapa bort filmen från fönstret. 

Vilken metod du använder är upp till dig men vi rekommenderar att du börjar med uppvärmningsmetoden. Om det inte fungerar kan du prova skrapmetoden. 

Oavsett vilken metod du väljer måste du rengöra rutorna noga efteråt så att du är säker på att du fått bort alla limrester som kan finnas kvar på dina bilrutor.  

VARFÖR VILL MAN TA BORT SOLFILM FRÅN BILRUTORNA?  

Solfim med luftbubblor på en bilruta

1. Blekning: Precis som alla andra typer av film, kommer solfilm eller liknande toning så småningom att blekna på grund av exponering för UV-strålar. När detta händer är det dags att ta bort filmen så att du kan se ut genom dina bilfönster igen.  

2. Flagning: Med tiden kan solfilmen eller toningen också börja lossna och flagna från glaset, vilket skapar ett fult utseende på dina bilrutor.  

3. Bubblor: Ett annat vanligt problem är bubblorna som uppstår när det finns luftfickor mellan filmen och glaset. Detta kan hända på grund av felaktig montering eller på grund av att filmen har blivit gammal.  

Om du helt enkelt tar bort solfilmen eller toningen för att den är gammal och måste bytas ut, är ångning eller skrapning förmodligen ditt bästa alternativ. Men om du tar av det för att det flagnar eller bubblar, måste du förmodligen använda skrapmetoden för att få bort allt lim.  

ÅNGNING: HUR TAR MAN BORT FÖNSTERFILM MED VÄRME?

Borttagning av gammal solfilm på en bil genom uppvärming

 
Detta behöver du 

 • En värmepistol eller hårtork  
 • En ren, luddfri trasa  
 • Såpavatten  
 • En skrapa  
 1. Börja med att värma upp det tonade fönstret med en hårtork, värmepistol eller ångmaskin.  
 1. När du värmt filmen ett tag så kommer limmet att smälta och vidhäftningen minskar.  
 1. Börja dra bort filmen från ena hörnet samtidigt som du fortsätter att värma solfilmen tills hela filmen har lossnat.  
 1. Rengör sedan rutan med såpvatten, t-röd eller en ordentlig fönsterputs och använd en skrapa för att ta bort eventuella limrester kan finnas kvar.  

RAKBLAD OCH SKRAPNING: HUR TAR MAN BORT SOLFILM MED RAKBLAD?  

Arbetar som använder en gul skrapa för att ta bort lim och smuts från en bilruta innan ny solfilm kan installeras

 
Detta behöver du 

 • Rakblad 
 • Fönsterputsmedel 
 • Fönsterskrapa 
 • En ren, luddfri trasa  

1. Börja med att skära solfilmen ungefär som du skär våder vid tapetsering. Detta gör att filmen lossnar enklare. Var dock försiktig så att du inte repar bilrutan. Ta sedan bort en bit i taget och dra riktigt långsamt. Dra filmen neråt för att minska spänningen som bilrutan utsätts för.  

2. När du fått bort solfilmen så kan du spraya rutan med fönsterputs eller t-röd för att underlätta bort-skrapning av limresterna. Använd skarpa rakblad så att du inte repar bilrutan i onödan. Kan vara bra att ha flera rakblad i reserv då de fort blir slöa när du skrapar bort limrester.  

3. Efter att du fått bort alla limrester så rengör du bilrutan med fönsterputs eller såpvatten för att se till så du får bort allt lim. 

KEMISK METOD: HUR MAN TAR BORT FÖNSTERFILM MED KEMISKAMEDEL?  

Användning av sprayflaska för att rengöra bilfönster

Detta behöver du 

 • Gummihandskar 
 • Thinner 
 • Fönsterskrapa 
 • Såpavatten 
 • En ren, luddfri trasa 

1. Börja med att spraya det tonade fönstret med thinner och låt det verka i några minuter.  

2. Bär gummihandskar och använd fingrarna för att dra av filmen från rutan.  

3. Skrapa försiktigt och ta god tid på dig när du ska ta bort filmen från rutorna.  

4. Tvätta fönstret med såpvatten eller fönsterputs och en skrapa för att ta bort eventuella limrester som kan finnas kvar.  

Se till att läsa instruktionerna på alla medel för fönsterputsning före användning. Vissa innehåller kemikalier som kan skada glaset.  Se till att du utförarbetet i en miljö med bra ventilation 

Oavsett vilken metod du använder dig utav för att ta bort solfilm eller toningen från dina bilrutor så kommer det vara en lång process som kräver mycket tid och tålamod.  

Var noga med att ta dig tid och var noga med att inte skada eller repa bilrutorna. Om du vill bli av med vissa problem som kan uppstå med solfilm eller fönsterfolie så kan Solarplexius solskydd och toning för dina bilrutor vara ett bra och enklare alternativ för att tona rutorna på din bil.