Skip to content

LAGAR OCH REGLER ANGÅENDE TONING OCH SOLFILM

HÄR BESVARAR SOLARPLEXIUS LITE FRÅGOR KRING LAGAR OCH REGLER GÄLLANDE SOLFILM OCH TONADE RUTOR.

FÅR MAN HA SOLFILM PÅ BILRUTAN PÅ FRAMDÖRREN? HUR TONAD FÅR DEN I SÅ FALL VARA?

Bilrutan i förarens siktfält ska ha ett ljusgenomsläpp i båda riktningarna av minst 75 % för vindruta och minst 70 % för annan ruta, alltså sidorutorna fram. Solfilmen får inte heller ge störande reflexer eller risk att blända andra trafikanter. Enligt bilprovningen har de flesta nya bilar något tonade rutor, de ligger alltså redan på gränsen. Det gör att det inte finns något utrymme för att sätta på egen solfilm.
Källa: ( NTF ).

FÅR MAN HA TONING PÅ FRAMRUTAN? KAN MAN FÅ BÖTER AV ATT TONA SINA BILRUTOR?

Allt fler väljer att ha tonade rutor på sin bil. Även tonade sidorutor fram är populärt trots att det är förbjudet.

Polisen har sett en ökning av tonade sidorutor fram. Blir du stoppad av polisen väntar 500 kronor i böter och på Bilprovningen blir du underkänd. Förbudet grundas på att bilister ska ha god ögonkontakt med andra trafikanter. Enligt Vägverkets föreskrifter måste rutan fram släppa fram 75 procent av ljuset.

VAD KOSTAR MONTERING AV SOLFILM?

Priset på att lämna in bilen för att få solfilm monterat varierar från bil till bil samt antalet rutor som ska solfilmas. ( OBS: Tillägg på vissa bilmodeller som kräver demontering etc. ). Priserna varierar allt från 3500:- till 6000:-

HUR MYCKET FÅR MAN TONA BAKRUTAN?

Generellt sätt brukar man säga att man inte får tona framför B-stolpen. Dvs. du får tona bakrutan och bakre sidorutorna i princip hur du vill. För de främre rutorna gäller att ljusgenomsläpp skall vara 75% för vindrutan och 70% för främre sidorutorna. Dock kan en board i över- eller nederkant av rutan tillåtas. Detta under förutsättning att denna board inte sträcker sig in i vindrutans siktfält. En enkel mall över definitionen av detta siktfält finns här (nedre bilden).

(VVFS 1994:5)

Precis som i fallet med singeltorkare så kan helfordonsgodkända bilar i vissa fall ha andra regler.

Att tona baklyset och blinkers är i de flesta fall olaglig, om man inte köper fabrikstonade utbytesglas. Det spelar ingen roll hur mycket du tonar dem, det är inte ljusstyrkan polisen tar dig för. Det är att E-märkningen upphör att gälla så fort du mixtrat med glasen!

Förutom att du troligen inte tar dig igenom den vanliga besiktningen, så måste du ombesiktiga bilen inom en månad om polisen tar dig. Bilprovningen skall sedan skicka ett intyg till polisen om att lysena är ok. Även om du tonat glasen på lagligt sätt så glöm inte att reflexerna på baklamporna inte får tonas. Ett alternativ är att montera lösa reflexer. I annat fall får du en omvänd julklapp från polisen på 500-1000 kr. Om du inte fastnar i besiktningen dess för innan.

Något som också är värt att tänka på är färgen på reflexer. Dessa skall (naturligtvis) återkasta vitt ljus framåt och rött bakåt.

(TF 1998:1276)

med og uten solskjerming fra solarplexius

VILKEN TONING TILL BIL SKA MAN VÄLJA?

Oavsett vilken toningsgrad du väljer så har du alltid en bra reducering av både värme- och ir-strålning. Välj därför toningsgrad på din solfilm utifrån vilken insyn i bilen du vill ha och vilket utseende du vill ha på bilen. Är du orolig för att körning i vintermörker ska påverkas så ska du välja en toning som är lätt att demontera vid behov. Läs mer om att tona rutor.

VILKEN TONING PÅ BIL SKA MAN VÄLJA? VAD ÄR FÖRDELAR MED ATT TONA RUTORNA PÅ BILEN ?

Oavsett vilken solfilm och toning man väljer är kvaliteten mycket viktigt. Ju högre kvalitet, desto bättre solskydd och snyggare look får du på bilen.

Det finns många fördelar med att välja tonade rutor till din bil. Som tidigare nämnt kommer solfilmen att ge dig att skydd mot solens starka strålar, men det kommer också minska risken för att sätena blir riktigt varma under soliga sommardagar.

Att välja det för utseendet skull är inte heller ovanligt, även om det kanske inte är den främsta orsaken till varför man gör det. Att tona rutorna på bilen hjälper till att minska bränsleförbrukningen, eftersom din air conditioner (AC) inte behöver användas i samma utsträckning.

ÄR SOLFILM BRA?

Montera solfilm kan vara både enkelt och komplicerat. Ska du sätta solfilm själv och inte gjort det förut bör du ta hjälp av någon kunnig och vara beredd på att det kan kosta mellan 3500 – 5500:- om du lämnar in bilen för montering av solfilm. 

Här beskriver vi några steg för att beskriva monteringsprocessen av solfilm:
Före montering:

 1. Använd varmt vatten
 2. Rengör bilrutorna med sprit (t.ex. T-röd) och använd en mjuk svamp eller tvättsvamp. Torka sedan rent rutan med en luddfri trasa (Mikrofiberduk). Spraya sedan rutan med såpvatten och dra av rutan med en skrapa.
 3. Skölj  av solfilmen i en balja eller bunke för att ta bort partiklar som kan sitta på filmen.
 4. Spraya utsidan av solfilmen med såpvattnet. Viktigt att tänka på här är att aldrig dra med gummiskrapa på solfilmen utan att du sprayat den rikligt med såpvatten. 
 5. Tålamod: Solfilm är tidskrävande och ska inte monteras i +20 grader eller frost grader. Solfilmen ska alltid torka minst 24-48h innan man rengör eller försöker veva ner bilrutorna etc. 


Monterings steg:

 • Gör rent rutorna noggrant från fett och smuts. 
 • Blanda såpvatten i en sprayflaska
 • Spraya både bilrutan och solfilmen ordentligt med såpvatten.
 • Placera solfilmen på bilrutan och justera in den noga.
 • Använd en solfilms skrapa för att skrapa ut allt vatten mellan rutan och solfilmen.
 • Låt filmen torka minst 24h innan rengöring/nedrullning.

SOLARPLEXIUS SOLSKYDD

Till skillnad från traditionell solfilm är Solarplexius toning tillverkade av flexibel och böjbar polykarbonat. Skivorna är okrossbara och tål stötar och kraftiga böjningar. Solskyddet är i princip som en hård men flexibel solfilm, men med fördelen att rutorna är färdigskurna efter varje bilmodell och du monterar dem enkelt utan vatten, lim eller risk för bubblor.

Solarplexius färdigskurna solskydd levereras alltid med perfekt passform eftersom toningen tillverkas enligt din specifika bilmodell.

Du behöver inte mäta rutorna på din bil, Solarplexius databas har exakta fönsterdimensioner för fler än 4 500 bilar, vilket gör att du kan beställa perfekt anpassade solskydd till dina bilrutor genom att helt enkelt ange bilmärke, bilmodell och årsmodell vid beställning.

Läs mer om Solarplexius solskydd här eller se priset för din bil i vår carfinder: