Skip to content
Carro na estrada durante o pôr do sol.

Vad är UV-strålning och hur påverkar den din kropp


Soaleplexius toning monterad för att undvika skadlig UV-strålning

UV-strålning är en typ av elektromagnetisk strålning som sänds ut av solen och är osynlig för blotta ögat. Det utgör en liten del av solens strålar, men det är den främsta orsaken till solbränna, och har starka mutagena egenskaper vilket klassas som cancerframkallande hos människor. 

Exponering för ultraviolett (UV) strålning, särskilt från solen, kan ha skadliga effekter på huden. Långvarig och upprepad exponering kan leda till för tidigt åldrande, hudskador och till och med hudcancer. UV-strålar tränger in i hudens yta och skadar de underliggande cellerna och vävnaderna. Detta kan resultera i symtom som sträcker sig från mild solbränna till allvarliga hudsjukdomar. 

UV-strålning är inte bara farligt, utan kan vi första anblick verka förvirrande. Den omfattar tre olika typer: UVA, UVB och UVC. Medan UVA-strålar kan penetrera hudens djupaste lager – dermis – och orsaka långvariga hudskador, kan UVB-strålar bränna hudens ytliga lager. Både UVA och UVB spelar en nyckelroll vid tillstånd som hudcancer Solens UVC-strålning når inte jordens yta, men kan produceras av konstgjorda källor. 

Det är viktigt att notera att UV-strålning existerar varje dag och kan skada huden även på molniga dagar när solen inte skiner. En nyligen genomförd studie av The Skin Cancer Foundation visar att upp till 80 % av solens skadliga UV-strålar kan penetrera din hud även på en molnig dag 

Överföring av UV-strålning genom (bil)fönster 

Alla typer av glas och bilfönster blockerar effektivt majoriteten av UVB-strålar, vilket säkerställer skydd. Det är dock viktigt att notera att graden av UVA-överföring kan variera beroende på vilken typ av glas som används. Även om tjockleken på glaset har en viss inverkan på UV-strålningsöverföringen, är det viktigt att överväga andra faktorer som kan ha en mer betydande roll. 

Nivåerna av UV-strålning inuti en bil kan variera beroende på faktorer som öppna eller stängda sidorutor och fordonets position i förhållande till solen. I allmänhet är UV-strålningsnivåerna inuti fordonet betydligt lägre jämfört med utanför i direkt solljus. 

Tonade rutor och skydd för UV-strålning 

Tonade fönster tjänar fler syften än att bara ge avskildhet och hindra direkt slosken; de spelar också en avgörande roll för att blockera skadliga UV-strålar. Toning  av bilrutor kan avsevärt minimera exponeringen för UV-strålning och skyddar därigenom huden från potentiell skada. Toning av hög kvalitet blockera upp till 99 % av UV-strålar, vilket ger ett avsevärt skydd mot både UVA- och UVB-strålar.

Därför kan en investering av toning vara en effektiv strategi för att mildra de skadliga effekterna av UV-strålning. 

 En flicka som sover i baksätet på en bil som saknar toning

Enligt studier tillbringar en genomsnittlig person cirka 4,3 år av sitt liv i en bil. Detta motsvarar en enorm tid som man då utsätts för skadlig UV-strålning, särskilt för dem som kör mycket dagtid. Även korta resor sammanlagt under en livstid ökar din kumulativa exponering för UV-strålar. 

Exponering för UV-strålar kan vara särskilt skadligt för små barn. Deras hud är ömtåligare och känsligare och därför mer mottaglig för UV-strålning. Om barn utsätts för mycket UV-strålar från unga år kan de uppleva omedelbara effekter som smärtsamma solbränna. Men ännu mer oroande är de långsiktiga effekterna. Kontinuerlig, oskyddad exponering under de första åren kan avsevärt öka risken för att utveckla hudåkommor senare i livet. Det är också känt att orsaka för tidigt åldrande av huden, inklusive rynkor och åldersfläckar, även i senare tonåren. Därför är det viktigt att lära barn om vikten av solskydd från ung ålder.  Ett sätt att minska risken är att tona rutorna på bilen för att skydda framtida generationer från de skadliga UV-strålarna. 

Tonade rutor kan minska mängden UV-strålning som kommer in i en bil, vilket ger passagerarna ett betydande skydd mot solskador. Mörka bilrutor kan effektivt blockera upp till 99 % av UVA- och UVB-strålar. Beroende på dina behov kan du välja en nyans som blockerar mer eller mindre av solens strålar. 

Fördelarna med tonande bilfönster i detta sammanhang är enorma. Genom att blockera upp till 99 % av UVA- och UVB-strålar kan man avsevärt minska UV-exponeringen, skydda din hud från för tidigt åldrande och minska risken för hudcancer. Dessutom kan tonade rutor hålla bilens interiör svalare, vilket förbättrar den totala komforten för din körupplevelse. Sett i helhet är det tydligt att den tid vi spenderar i våra bilar verkligen kan göra en betydande skillnad för vår hälsa och vårt välbefinnande. 

Kolla alltid upp de lagar och regler för toning av bilen innan du innan du beställer en produkt. Solarplexius, en ledande leverantör av förskurna toningsprodukter, följer dessa riktlinjer noga. Produkterna är designade för att uppfylla lagkraven i Sverige. 

Solarplexius solskydd för bil 

Mätning av UV-strålning med och utan Solarplexius solskdd

Solarplexius toningsprodukter är kända för sina överlägsna UV-skyddsegenskaper. Materialet är konstruerade för att absorbera cirka 99,8 % av skadliga UV-strålar, vilket avsevärt minskar risken för hudskador under körning. Med denna nivå av UV-absorption överträffar Solarplexius-toning många andra alternativ på marknaden och ger en oöverträffad nivå av skydd mot både UVA- och UVB-strålning. 

Fördelarna med att installera Solarplexius toning sträcker sig långt bortom skyddet för din hud. Tack vare toningen kan du även uppleva en betydligt mer bekväm och njutbar körupplevelse. 

Genom att effektivt stoppa solens värme kan dessa produkter hjälpa till att hålla det svalare och skönare inne i bilen. 

Dessutom förstärker de integriteten och avskräcker potentiella inbrott, vilket ger ditt fordon en extra nivå av säkerhet. 

Solarplexius solskydd är lätta att installera och flagnar inte med tiden, till skillnad från traditionella filmbaserade toningssystem.

Detta gör dem till en utmärkt långsiktig investering för de som vill kombinera komfort, skydd och funktionalitet. 

När du väljer Solarplexius, skyddar du inte bara din hud utan höjer också kvaliteten på din körupplevelse som helhet.

När vi kontinuerligt ökar medvetenheten om farorna med UV-exponering, är det av yttersta vikt att vi aktivt kämpar för att implementera dessa enkla men kraftfulla skyddsåtgärder. Vi bör komma ihåg att varje insats för att minska UV-exponeringen spelar en avgörande roll för vår långsiktiga hälsa. 

Källor 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15479155/

https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/melanoma-skin-cancer/incidence